top of page

Hissedilebilir Yüzey / Görme Engelliler İçin Uyarıcı Zemin

HİSSEDİLEBİLİR YÜZEY NEDİR?

Hissedilebilir Yüzeyler, görme engelli bireyin dokunma duyusuna hitap ederek, az gören kişilerin de kontrast renk ile daha iyi algılaması sağlanarak; kamuya açık alanlarda bireylerin yönlendirilmesi ve yön değiştirmesini sağlamak, engeller konusunda uyarmak için zeminde tasarlanmış kabartma dokulu ve zemin ile kontrast renkli yüzeylerdir. Dokunma duyusu görme özürlü bireylerde daha çok gelişmiş  bir  duyudur, hissedilebilir yüzey; görme özürlü bireylerin dokunma duyusuna hitap eden, görme engellilerin yönlendirilmesini ve amaçlarına ilişkin yön değiştirmesini sağlamak, engellemeler konusunda uyarmak için tasarlanmış kabartmalı yüzey malzemeleridir. Birçok çeşidi vardır.

Görme özürlü bireylere  bulunduğu  konumdaki  veya  istikametindeki  muhtemel  tehlikeleri  karşı uyarmak ve varılması istenilen tesislere güvenli bir şekilde ulaşımını sağlamaktır.

Kaldırımları kullanımlarında  başkalarına  ihtiyaç  duymadan  özgür bir şekilde kullanabilmeleri görme özürlüler için büyük önem ifade etmektedir. Bu yüzeyler kendi hayatlarını özgürce devam edebilmelerinde büyük rol oynar.

Bu yüzeyler sayesinde görme engelli bireyler;

  • Çevre ile ilgili gerekli tüm yön bilgilerini ve muhtemel tehlike uyarılarını diğer insanlara daha az ihtiyaç duyarak hissedilebilir yüzey rehberliğinde hareket edebilmektedir.

  • Varmak istediklere yere daha güvenli ulaşım sağlamaktadır.

Hissedilebilir yüzeyler, ayakkabı tabanı ve beyaz baston ile hissedilebilen, uygulanan zeminden farklı bir profile ve yükseltiye sahip olan; cam elyaf takviyeli polyester esaslı kompozit, termo plastik poliüretan, özel alaşım alüminyum, 304 kalite paslanmaz çelik, beton ve seramik gibi çeşitli malzemelerden üretilebilen yüzeylerdir.

Görme engelli bireyler kadar az görenlerin de hayatını kolaylaştırmak için sarı gibi dikkat çekici renklerde üretilmektedir. İstenirse farklı renklerde üretim de yapılabilir, logo, şekil veya yazı eklenebilir.

İlk olarak Japonya’da kullanılan hissedilebilir yüzey uygulamaları, görme engelli bireylerin başkalarına ihtiyaç duymadan özgürce hareket edebilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, hissedilebilir yüzey uygulaması yapılan çalıştaylarda belirlenmiştir. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde kamu kuruluşları ve umuma açık alanda hissedilebilir yüzeyler yasal olarak zorunlu tutulmaktadır. 2006 yılında resmi gazetede yayınlanan genelge ile görme engelli bireylerin de toplumsal yaşama tam katılımının sağlanması ve hayatlarının kolaylaştırılıp güvenli hale getirilmesi amacıyla kamuya açık alanların ve toplu taşıma araçlarının gerekli düzenlemeleri yapması zorunluluğu ile hissedilebilir yüzey kullanımı yaygınlaşmıştır. Gerekli tüm alanlara yapılması için de çalışmalar devam etmektedir.

Kamuya açık alanlar ve toplu taşıma araçları dışında birçok alanda yasal zorunluluk olmamasına rağmen büyük bir duyarlılıkla hissedilebilir yüzey uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulama görme engelli insanların hayatlarını kolaylaştırırken, toplumda büyük bir farkındalık oluşturmuştur.

© 2023 by CURTIS STONE. Proudly created with Wix.com

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page